STORY

Tvrdohlavost. Právě ona může za vznik konceptu Home Kitchen a jeho současnou tvář. Už od začátku jsme věděli, jak má náš podnik vypadat. Ani o kousek jsme nechtěli ze svých přání polevit. O naší cestě k vysněnému bistru, kavárně či restauraci si přečtěte níže.

  • Home Kitchen

    Myšlenka na netradiční bistro se zrodila v roce 2004. Chtěli jsme vytvořit místo, kde se stírají rozdíly mezi kuchyní a restaurací, kde personál volně proplouvá mezi zákazníky a kde se potkávají lidé z různých světů. Manažeři, studenti, pražští starousedlíci… A tak vznikl koncept Home Kitchen.

  • Byla myšlenka, nebylo místo

    V roce 2007 bylo jasné, že v Home Kitchen nebudou na stolech ubrusy, obsluha nebude nosit u krku motýlka a jídlo bude každý den jiné a čerstvé. A navíc si celý interiér navrhne v duši skrytý architekt Mirek Strakoš sám. Jenomže zatím nikde v Praze nebylo místo, kde by představy ožily…

  • První lívance

    Sny se konečně staly skutečností v listopadu 2009. V pražské Jungmannově ulici jsme otevřeli první Home Kitchen a vstoupil první host. Objednal si lívance. S domácím jogurtem a čerstvým ovocem. Podle vyladěného receptu Jamieho Olivera je tehdy uvařil gastronomický nadšenec Eduard Ondráček. Svým uměním v kuchyni nastavil laťku pořádně vysoko. V Home Kitchen se proto už od začátku vařila jídla založená na čerstvých surovinách a jen pár ingrediencích. Čistá a jednoduchá kuchyně se opírá o zkušenosti našich babiček i kulinářského mága Gordona Ramsayho. Už od začátku jsme proto dělali třeba marockou kachnu, pomalu pečený bůček nebo cizrnový salát s mangem a rajčátky.

  • Křupe? Křupe!

    Půl roku jsme testovali různé mouky a doslova vyvíjeli vlastní kvásek. Ochutnávali jsme své první pokusy, zkoušeli křupavost kůrky. Začátkem roku 2010 jsme vytvořili vlastní chléb, který pečeme každé ráno. A opravdu křupe.

  • Žemlovka roku

    Všichni na ně vzpomínáme – žemlovka, rýžový nákyp nebo buchtičky se šodó. V roce 2010 jsme začali oživovat oblíbená jídla, která jsou pro nás symbolem dětství. Od té doby vaříme klasická jídla podle receptů našich babiček.

  • Až do večera

    V roce 2011 prodlužujeme denní provoz i na večerní. Pouze obědy už zákazníkům nestačily, začali jsme vařit i večeře.

  • Káva z pražírny

    Od začátku jsme připravovali kávu značky Danesi, od roku 2013 jsme nabídku doplnili o zrnka z lokální pražírny Coffee Source.

  • Holešovice

    Po pěti letech vaření, pečení a ochutnávání jsme otevřeli další bistro. Tentokrát v Holešovicích. Někteří členové našeho týmu si totiž stěžovali, že nemají kam chodit na kafe. Konkrétně tohle bistro je ale oproti restauraci v centru daleko větší. A díky tomu mohl Miroslav Strakoš ještě víc popustit uzdu fantazii během tvorby interiéru, kterému dominuje dřevo a kov. Kuchaři Standa Riedl a Václav Bolek a jejich tým každý den připravují jinou nabídku složenou ze tří druhů polévek, jednoho hlavního jídla s masem a pak několika sendvičů a sezónních salátů.

  • 2015

    Dne 14. 10. jsme otevřeli novou pobočku v Kozí ulici. Je o něco větší než její dvě starší sestry. Máme tu i dvorek a u něj malou klubovnu. Do konce roku otevřeme ještě další bistro Home Kitchen na smíchovském Andělu.

?

Poděkování

Poděkování patří všem lidem, kteří se podíleli či stále podílejí na utváření Home Kitchen. Během pěti let jsme si občas sáhli na dno. Ale byla to jízda! Kromě majitele Miroslava Strakoše, který je otcem konceptu, patří dík Filipu Kociánovi, Tomáši Soukupovi, Evě Svakové a Eduardu Ondráčkovi, který již odešel a otevřel si vlastní restauraci, ale započal éru výborných kuchařů. Ještě za jeho působení mu pomáhal Petr Líska, který následně převzal šéfování kuchyně. I když Petr dneska žije na Moravě, tak občas přijede a oblékne si zástěru. A on je navíc ten kluk, co píše jídelníčky.